דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


זכויות אישה בהריון 

מאת    [ 10/04/2009 ]

מילים במאמר: 882   [ נצפה 7518 פעמים ]

זכויות וחובות אישה בהריון:

חובת הודעה למעביד על ההריון - קיימת חובה עפ"י דין להודיע למעביד על הריון לא יאוחר מחודש החמישי להריון.

על מנת למנוע טענות בעניין מועד ההודעה, מומלץ לבצע את ההודעה בכתב ו/או לתעד את מסירת ההודעה על מנת למנוע טענות שונות מצד המעביד.

איסור פיטורין בהריון - חל איסור בדין על מעביד לפטר עובדת עקב היותה בהריון.

חשוב לזכור - לא משנה היקף המשרה והותק בעבודה וכן לא משנה אם היא קבועה או זמנית.

היה והעובדת מועסקת פחות מ-6 חודשים אצל אותו מעביד או אותו מקום עבודה, לא חל עליה חוק עבודת נשים והיא תוכל לטעון להפליה על רקע "הורות" מכח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

אם העובדת מועסקת מעל 6 חודשי עבודה, המעביד מחוייב לקבל היתר ממשרד התמ"ת לפיטורים, שאם לא הפיטורים נוגדים את החוק.

איסור פגיעה בהיקף המשרה - אין לפגוע בשעות העבודה של העבודת שכן פגיעה זו תוביל לפגיעה בשכר ופגיעה עתידית בדמי הלידה ו/או האבטלה שתקבל בעתיד.

שמירת הריון - עובדת זכאית שלא לעבוד עקב מצב בריאותי ולקבל שכר וזאת בתנאי שנקבעו לה לכל הפחות 30 ימי שמירת הריון רצופים על ידי הרופא. במהלך שמירת ההריון תהיה האישה זכאית לקצבה מביטוח לאומי, שאינה במקום אלא בנוסף לימי המחלה או דמי הלידה של העובדת. שיעור התשלום בגין שמירת הריון נעשית עפ"י ממוצע של 3 חודשים אחרונים לעבודה בפועל טרם הפסקת העבודה.

שעות העדרות מהעבודה לצורך טיפת חלב - עובדת זכאית להעדר ממקום עבודתה סה"כ עד 40 שעות לצורך בדיקות בטיפת חלב או אצל רופא נשים על חשבון המעביד ולא על חשבון ימי המחלה שלה. תנאי לכך הוא כי העובדת מועסקת מעל 4 שעות עבודה ביום, שבוע עבוד מלא כנהוג במקום עבודתה.
אם העובדת מועסקת שבוע עבודה מלא, אולם פחות מ-4 שעות ביום - תהיה העובדת זכאית ל-20 שעות בלבד על חשבון המעביד.

זכויות לאחר הלידה

חופשת לידה - חופשת הלידה נמשכת 14 שבועות לולד אחד ו-17 שבועות ליולדת תאומים (עד ליום 8/5/07 אורכה של חופשת לידה היה 12 שבועות). בהסכמת העובדת ובאישור שבכתב מאת רופא, אם הנולד איננו בחיים (חו"ח), מותר לקצר את חופשת הלידה, ובלבד שהחופשה תכלול לפחות שלושה שבועות שלאחר הלידה.

שעת הנקה - עפ"י חוק עבודת נשים עובדת במשרה מלאה (בת 43 שעות שבועיות או משרה מלאה כנהוג במקום עבודתה) זכאית לשעת הנקה אחת ביום. שעת ההנקה נקבעת ע"י המעביד. זכות ההנקה הנה מתום חופשת הלידה ועד תום ארבעת החודשים מסיום חופשת הלידה. שעה זו לא מנוכה משכר העבודה של העובדת.

חל"ת לאחר חופשת לידה - עובדת שהועסקה יותר מ- 12 חודשים תהיה זכאית להאריך את חופשת הלידה ללא תשלום מכח תיקון 44 לחוק עבודת נשים וזאת החל מיום 27/3/08 וללא צורך בהסכמת המעביד. במקרה בו העובדת הועסקה פחות מ- 12 חודשים עליה לקבל את הסכמת המעביד ל"חופשה ללא תשלום".

הארכת חופשת הלידה תהיה למשך 1/4 ממספר חודשי עבודתה של העובדת אך לא יותר משנה.

איסור לפטר עובדת לאחר חזרה מחופשת לידה - החל מיום 15.2.08 אסור לפטר עובדת במשך 60 הימים הראשונים לאחר חזרתה לעבודה מחופשת הלידה (עד ליום 15/2/07 אסור היה לפטר עובדת במשך 45 יום לאחר חזרתה מחופשת הלידה), כמו כן, המעביד מחוייב לתת לעובדת הודעה מוקדמת לפיטורים של חודש ימים.

יודגש, כי בפסק דין שניתן לאחרונה (3/08) על ידי בית הדין הארצי לעבודה (ע"ע 627/06) נקבע כי פיטורין מיד לאחר חופשת הלידה מבלי שניתנה לעובדת הזדמנות אמיתית לשוב לעבודה סדירה מהווה הפרה בוטה של חוק עבודת נשים וחוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה. בית הדין חייב את המעביד בפיצוי בסך 25,000 ש"ח רק בגין נזק זה.

התפטרות בדין מפוטרת בטענה של "צורך בטיפול בילד" - התפטרות ממקום העבודה בתוך 9 חודשים ממועד הלידה לצורך טיפול בילד, מהווה התפטרות בדין מפוטרת. יש לכלול במסגרת תקופה זו גם את ההודעה המוקדמת להתפטרות שחובה על העובדת לתת עפ"י דין.

במסגרת הודעת ההתפטרות העובדת חייבת להדגיש כי הסיבה להתפטרות היא "לצורך טיפול בילד". במקרה זה העובדת תהיה זכאית ל"דמי אבטלה" אם היא עומדת בתנאים של תקנות הביטוח הלאומי (תקופת האכשרה הנדרשת) אולם היא תידרש להמתין תקופה של 90 יום טרם קבלת דמי האבטלה.

זכויות בן הזוג לאחר הלידה - בן הזוג זכאי לזקוף על חשבון ימי מחלה הצבורים שלו את תקופת העדרותו מהעבודה בעקבות הלידה, וזאת החל מרגע הופעת הצירים ועד 24 שעות מתום הלידה. מאחר ויום המחלה ראשון לא מזכה את העובד בשכר התוצאה היא כי בן הזוג לא מקבל שכר אם ההעדורתו מהעבודה היא למשך יום אחד בלבד.

עפ"י הדין, בני זוג רשאים לחלוק את חופשת הלידה ביניהם, וזאת לאחר שהאם שהתה בחופשת לידה, לכל הפחות 6 שבועות, כך שחופשת בן הזוג לא תעלה על 6 שבועות.

תנאי נוסף הוא שהאם הועסקה במקום עבודתה 6 חודשים לפחות לפני התפטרותו של בן הזוג או שהאם עובדת כעצמאית לפחות 12 חודשים והיא לא הפסיקה את עבודתה.

איסור להעביד עובדת לאחר לידה במשמרת לילה או במנוחה שבועית - עובדת בחודש החמישי להריונה ואילך לא תועסק במנוחה השבועית אלא אם הסכימה לכך בכתב ומסרה למעביד אישור רפואי. בנוסף, עובדת בחודש החמישי להריונה רשאית לסרב לעבוד בעבודת לילה (סעיף 10 לחוק עבודת נשים).
בנוסף, עובדת שילדה לאחר יום 3/2/08 לא תועסק בעבודת לילה או במנוחה השבועית במשך ארבעה חודשים מתום חופשת הלידה, אלא אם כן הסכימה לכך בכתב. הוראה זו לא תחול על סוגי מקומות עבודה ותפקידים שהשר החריג.

המידע המשפטי המוגש, מהווה מידע כללי בלבד. השימוש במידע, כאמור, אינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת ו/או יעוץ ו/או ייעוץ משפטי. משרד מלול, בוקובזה ושות' ו/או מי מטעמם אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע משפטי ו/או אחר שניתן באתר ו/או מאמר זה.
משרד מור, בוקר ושות', מונה צוות: עו"ד דיני עבודה, עו"ד דיני משפחה עו"ד גירושין, הוצאה לפועל, נדל"ן, מסחרי - אזרחי.
התקשר עכשיו לקבלת יעוץ משפטי ראשוני ללא תשלום: 03-6955644
דיני עבודה - ייצוג עובדים ומעבידים, ייצוג עובדים בהליך של פירוק חברה, פיצוי פיטורין, דמי מחלה, דמי הבראה, חופשות, קופות גמל, הלנת שכר, תאונות עבודה ועוד .
דיני משפחה - ייצוג בהליכי גירושין, מזונות,משמורת, רכוש.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב